AT&T versoepelt privacypolicy

Het volgende artikel verscheen op 23 juni 2006 op Tweakers.net. Wederom een indicatie van hoe de westerse wereld afglijdt naar het Orwelliaans model:

Telecomprovider AT&T heeft zijn privacy-beleid aangepast met enkele wijzigingen die vanaf vandaag in werking treden. Voorvechters van de private levenssfeer zullen weinig gecharmeerd zijn van de vernieuwingen. AT&T verwerft door het vernieuwde beleid namelijk heel wat meer rechten om klantgegevens vrij te geven aan overheidsdiensten wanneer zij daarom verzoeken. Volgens de nieuwe policy bezit AT&T – en niet zijn klanten – persoonsgegevens en kan het bedrijf deze informatie gebruiken om zijn ‘business interests’ te beschermen of om op gerechtelijke acties te reageren. Daarnaast AT&T het recht om in de gaten te houden welk soort filmpjes een klant het meest bekijkt via de nieuwe videodienst van de internetprovider.

Dergelijke acties zijn bij kabel- en satellietaanbieders overigens niet toegelaten. Klanten die niet akkoord wensen te gaan met het nieuwe beleid, kunnen bovendien niet langer op de diensten van AT&T rekenen. Voormalig lid van het Electronic Privacy Information Center en privacyconsultant Chris Hoofnagle stelt dat het beleid zo breed beschreven is dat AT&T maximale flexibiliteit verwerft voor het delen van persoonsgegevens met anderen.

‘We may, where permitted or required by law, provide personal identifying information to third parties (including credit bureaus or collection agencies) without your consent […] To prevent unlawful use of communications or other services, to assist in repairing network outages, and when a call is made to 911 from a customer phone and information regarding the caller’s location is transmitted to a public safety agency’, aldus de policy. De Electronic Frontier Foundation was eerder dit jaar al een rechtszaak tegen AT&T begonnen omdat de organisatie bewijzen meende te hebben dat het bedrijf het verkeer van zijn klanten doorsluisde naar de NSA. Dit zou gebeurd zijn in het kader van de NSA’s ‘covert surveillance program’, dat in december vorig jaar onthuld werd. Een voormalig AT&T-werknemer zou de EFF drie interne documenten ter hand gesteld hebben, waarin de werking van het telecomnetwerk uit de doeken gedaan wordt en waaruit de werking van het surveillanceprogramma blijkt. AT&T reageerde daarop met de mededeling dat de documenten uiterst vertrouwelijk zouden zijn en dat een kwaadwillende die deze papieren in handen krijgt in staat zou zijn in het netwerk binnen te dringen en daar aanzienlijke schade aan te richten. Ook de overheid bemoeide zich met de zaak, maar stelde oorspronkelijk geen probleem met de zaak van de EFF te hebben, zolang de documenten geheim bleven. Later zou de overheid alsnog haar ‘state secrets privilege’ aangewend hebben om zo de rechtszaak van de EFF tegen AT&T de kop in te drukken. Vandaag moet de rechter dan ook oordelen of het daadwerkelijk om staatsgeheimen gaat. Als hij deze vraag positief beantwoordt, ziet het er slecht uit voor de EFF in de zaak tegen het telecombedrijf. In de documenten aan de rechtbank schrijft de overheid ‘The court-even if it were to find unlawfulness upon in camera, ex parte review-could not then proceed to adjudicate the very question of awarding damages because to do so would confirm Plaintiffs’ allegations.’ Volgens de EFF zegt de overheid hiermee dat, zelfs als de rechter het hele ‘surveillance program’ als illegaal beschouwt, hij er geen stappen tegen kan ondernemen. Ondanks het feit dat het programma al uitgebreid in het nieuws kwam, wordt het namelijk nog steeds als geheim beschouwd en dus mag de rechtbank het bestaan ervan niet bevestigen door er straffen tegen uit te spreken. ‘In short, the Government asserts that AT&T and the Executive can break the laws crafted by Congress, and there is nothing the Judiciary can do about it’, aldus de EFF.