Ananas produceert 5 keer zijn gewicht in CO2 bij transport

Voor wie gelooft dat het broeikasgas CO2 verantwoordelijk is voor de temperatuurstijging op aarde en het  gevaarlijk stijgen van de zeespiegel is hier een opmerkelijk bericht uit HNL.be van 21 april 2006:

Een kilo ananas die per vliegtuig uit Ghana wordt ingevoerd, veroorzaakt een CO2-uitstoot van vijf kilogram. Dat blijkt uit cijfers van het Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie.

Bij het vervoer van een ton voedingsmiddelen per boot wordt 15 tot 30 gram koolstofdioxide per kilometer uitgestoten. Voor vrachtwagens kan dat oplopen tot 1.430 gram per kilometer en bij vliegtuigen zelfs tot 1.580 gram. Op die manier kunnen geïmporteerde exotische vruchten tot vijf keer hun gewicht produceren in vervuilende CO2-deeltjes. Tussen 1970 en 2001 is het transport van koopwaar in de Europese Unie bovendien verdriedubbeld.

Met deze cijfers wil het Observatorium voor Duurzame Consumptie aanklagen dat we onze voeding van steeds verder laten komen. Het instituut pleit voor informatie over de afkomst op de verpakking van alle voedingsmiddelen. Vooral bij verwerkte producten ontbreekt die informatie veelal.

Het observatorium spoort consumenten ook aan meer streekproducten en seizoensgebonden groenten en fruit te eten. Etenswaren uit het buitenland worden immers meestal per vliegtuig ingevoerd en dat brengt een enorme vervuiling met zich mee.