Brandstof uit raapzaadolie kankerverwekkend

Het volgende artikel is verschenen in HNL.be van 30 juni
Leest u het maar goed, want zoals ik de reguliere media inschat zou het wel eens de laatste keer kunnen zijn dat u hier iets over verneemt. Maar laten we hopen dat ik het mis heb, en dat de zaak op een goede manier wordt opgepakt en opgelost.

Brandstof die gewonnen wordt uit raapzaadolie is mogelijk kankerverwekkend. De uitstoot van de milieuvriendelijke brandstof is tien keer zo giftig dan die van diesel op dan emissies van diesel. Dit werd gemeld door de Duitse kranten. Zij verwijzen naar nog niet gepubliceerde resultaten van het landelijke onderzoeksinstituut voor de landbouw in Braunschweig.

Het Duitse ministerie van Landbouw toonde zich in een eerste reactie uiterst bezorgd en vraagt om verder onderzoek naar het kankerrisico. In de Bondsrepubliek is de verkoop van raapzaadolie als brandstof het afgelopen jaar fors gestegen. Dit komt onder meer door de subsidies die de Duiste regering daartoe uitdeelde. Transportbedrijven en landbouwers verbruikten in 2005 ongeveer 213 miljoen liter brandstof gemaakt van raapzaadolie. Wat dat concreet betekent voor de volksgezondheid is niet duidelijk. Of ook brandstof uit koolzaadolie, wat vooral in Belgiƫ verbouwd wordt, kankerverwekkend is, is onbekend.