Minister Bot: ‘Ja, Beatrix was bij Bilderberg’

Op 25 juni heb ik u geïnformeerd over de deelname van koningin Beatrix aan de Bilderberg Conferentie in Ottawa. Op 28 juli liet ik u weten dat Harry van Bommel van de SP over de deelname van Beatrix aan deze conferentie enkele kamervragen gesteld heeft. Inmiddels heeft minister Ben Bot antwoord gegeven op de vragen van Van Bommel, en Royalblog.nl wijdde daar op 14 augustus het volgende bericht aan:

Tweede-Kamerlid Harry van Bommel (SP) is niks wijzer geworden van zijn vragen over de deelname van koningin Beatrix aan de Bilderberg-conferentie in Ottawa. Die vond tussen 8 en 11 juni plaats. Van Bommel wilde weten wat de koningin daar uitspookte en wat daar is besproken.

Minister Ben Bot heeft maandag mede namens minister-president Jan Peter Balkenende antwoord gegeven op de zogenoemde Kamervragen. De vragen van Van Bommel en de antwoorden van minister Bot:

– Is het waar dat de koningin bij de Bilderbergconferentie in Ottawa, Canada, is geweest begin juni?

Ja. Hare Majesteit de Koningin pleegt deze jaarlijkse conferenties bij te wonen. In de bijlage treft u een persbericht van de desbetreffende conferentie in Ottawa aan, waarin ook de onderwerpen en deelnemers worden vermeld. Dit persbericht is onder andere aan het ANP gestuurd.

– Onder wiens verantwoordelijkheid vallen de uitspraken en daden van de koningin aldaar?

Deelname van de koningin aan Bilderbergconferenties valt onder de gedeelde verantwoordelijkheid van de minister-president en de minister van buitenlandse zaken.

– Bent u bereid verslag te doen aan de Tweede Kamer over wat er besproken is op de conferentie? Wilt u uw antwoord zo nodig toelichten?

Nee. Het betreft een besloten conferentie. Zie voorts mijn antwoord op vraag 1.

Topmensen uit het bedrijfsleven en politci kunnen bij de Bilderberg-conferenties, die ooit mede zijn opgezet door prins Bernhard, met de benen op tafel en zonder last van de publiciteit brainstormen over de problemen van de wereld. Koningin Beatrix is een vaste bezoeker.

Het persbericht dat volgens de antwoorden van Bot aan het ANP gestuurd zou zijn heeft in Nederland geen aandacht gekregen, maar u kunt het (in jpg-formaat) hier vinden.