Aspartaam – Het beste mierengif ter wereld

Het volgende artikel verscheen oorspronkelijk onder de titel “Aspartame – The World’s Best Ant Poison” in de Idaho Observer. Speciaal voor alle liefhebbers van Coca Cola Light en andere light-produkten heb ik het naar het Nederlands vertaald:

Ik woon in de bossen en heb nogal last van houtmieren. Ik heb al duizenden dollars uitgegeven aan allerlei soorten bestrijdingsmiddelen, maar niets hielp.
Tot ik ergens las over de zoetstof aspartaam (Nutrasweet, Canderel, Natrena) die ontwikkeld was als mierenverdelgingsmiddel. Pas toen men uitgevonden had dat er méér geld te verdienen viel door aspartaam als zoetstof op de markt te brengen werd de stof niet meer als gif beschouwd.

Ik besloot het eens uit te proberen. In de hoek van elk van onze badkamers legde ik een geopend zakje aspartaam zoetstof, en sinds die tijd – inmiddels 2 jaar geleden – heb ik geen enkele last van houtmieren meer gehad. Als ik er na verloop van tijd toch weer een paar tegenkom leg ik gauw weer een zakje Nutrasweet voor de beestjes neer, waarna ik weer een jaartje van ze verlost ben.

Sinds de eerste keer dat ik deze informatie heb gepubiliceerd hebben veel mensen me hun successen gemeld, waar aspartaam uitkomst bracht als geen enkel ander middel hielp.

Later kwam ik erachter dat de kleine zwarte mieren die we hier ook hebben voor aspartaam geen belangstelling hadden. Maar als je de stof mengt met een beetje appelsap nemen ze het vergif alsnog mee naar hun nest waar de mieren doorgaans binnen 24 uur het loodje leggen. Hoe dit komt weet ik niet, maar blijkbaar heeft het met het soort mieren te maken.

Twee weken geleden hadden we onze eerste mierenhoop van rode vuurmieren. Vergif hielp niet, en ook aspartaam werd door de mieren genegeerd. Totdat het licht begon te regenen. Het was net genoeg om de Nutrasweet vochtig te maken, zonder het weg te spoelen. De mieren werden helemaal dol, honderden liepen er op en neer tussen de Nutrasweet en de mierenhoop.
Twee dagen later was er in het voormalig nest geen spoor van mieren meer te bekennen, zelfs niet toen ik in het nest begon te graven.

Aspartaam is een neurotoxine, wat betekent dat de stof het zenuwstelsel aantast. Misschien werkt het op direkte wijze door de hartslag te stoppen, maar de werking kan ook subtieler zijn, bijvoorbeeld door het smaak- en reukgevoel uit te schakelen waardoor de mieren niet meer weten wat eetbaar is, hun spoor niet meer kunnen volgen, en hun nest-genoten niet meer kunnen herkennen. Maar hoe het ook werkt: voor vele soorten mieren is aspartaam een snel en effectief bestijdingsmiddel.

Zoals met elk gif raad ik u aan om handschoenen te gebruiken en om delen van de huid die eventueel met de stof in contact gekomen zijn goed te wassen. Zorg er voor dat u de stof in geen geval binnen krijgt, ongeacht wat het label daarover zegt.

Het is goed mogelijk dat aspartaam ook tegen wespen werkt, maar dat heb ik nog niet uitgeprobeerd.

Zie www.dorway.com voor meer informatie over dit fantastische vergif.

Originele tekst: http://www.proliberty.com/observer/20060612.htm