Hoe een Boeing als chemie-lab te gebruiken

Op 10 Augustus wisten de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten een plan te verijdelen van moslim-terroristen die boven de Atlantische Oceaan maar liefst 9 vliegtuigen wilden opblazen. In plaats van kant en klare bommen aan boord van de vliegtuigen te brengen wilden ze de explosieven ter plekke fabriceren op basis van de vloeibare grondstoffen die met de handbagage mee naar binnen gesmokkeld zouden worden.

De stof die men volgens de autoriteiten had willen gebruiken was TATP (triacetone triperoxide), hetzelfde explosief dat bij de aanslagen in London op 7 Juli 2005 gebruikt zou zijn.

Stel dat u een terrorist was, en u zou een vliegtuig willen opblazen door in het toestel het TATP-explosief te synthetiseren. Dan zou u ongeveer op de volgende manier te werk moeten gaan:

Allereerst heeft u waterstofperoxide nodig. Bij de apotheek is waterstofperoxide meestal wel te krijgen, maar helaas alleen in sterk verdunde vorm. Door de peroxide voorzichtig te verhitten kunt u het water later verdampen zodat u geconcentreerde waterstofperoxide overhoudt. Daarbij moet u erg voorzichtig te werk gaan want anders gebeuren er beslist ongelukken. Aceton en zwavelzuur zijn gelukkig een minder groot probleem.

Weeg de vloeistoffen zorgvuldig af zodat u de juiste verhouding aan grondstoffen hebt, en giet alles in flesjes voor in uw handbagage. De waterstofperoxide en de aceton kunnen eventueel direkt bij elkaar gegooid worden, dat scheelt weer wat werk straks in het vliegtuig.

Wat u verder in uw handbagage moet verstoppen zijn enkele bevroren koelpatronen en wat eenvoudige labspullen zoals een pipet, een bekerglas en een thermometer. Ongetwijfeld kunt u bij de douane een mooi verhaal ophangen over waar u dat allemaal voor nodig heeft.

Het is aan te bevelen om eerste klas te reizen want dan kunt u champagne bestellen, en als het meezit krijgt u daar een emmer gevuld met water en ijs bij. Dat vergroot de kans aanzienlijk dat u straks de chemicaliƫn kunt mengen zonder een vuurzee op de toiletten te veroorzaken.

De volgende stap, eenmaal boven de oceaan, is om beetje bij beetje alle benodigdheden naar het toilet over te brengen. Probeer daarbij zo weinig mogelijk aandacht te trekken.

Als dat gelukt is zet u het bekerglas in de bak met ijswater (met de bevroren koelpatronen als reservekoeling), u vult het glas met de aceton en de waterstofperoxide, en u doet er druppel voor duppel het zuur bij, onderwijl continu roerend en goed de temperatuur in de gaten houdend.
Het is belangrijk dat u hierbij uitermate voorzichtig te werk gaat. Bij de reaktie tussen de chemicaliƫn komt veel warmte vrij, en als u het te heet laat worden dan ontploft de boel vroegtijdig. Waarschijnlijk is dat voldoende om uzelf naar de andere wereld te helpen, maar de kans is groot dat u dan het enige slachtoffer bent. Als het mengsel te koud wordt dan ontstaat een explosief dat onvoldoende krachtig is, en ook dan bereikt u uw doelstelling niet.

Als u na een paar uur druppelen, roeren en het in de gaten houden van de thermometer tegen alle waarschijnlijkheid in nog niet bezweken bent aan de giftige dampen, en de passagiers nog niets in de gaten hebben, dan is uw TATP-explosief bijna gereed. Het enige wat u nu nog moet doen is de witte kristallen uit de vloeistof filteren en het achterblijvende poeder een paar uurtjes laten drogen.

Het moge duidelijk zijn dat dit geen 100% accurate beschrijving is, ik wil immers niemand uitnodigen tot het maken van explosieven of het begaan van ongelukken, maar u zult begrijpen dat het idee dat terroristen met flesjes peroxide en zwavelzuur in een vliegtuig een TATP bom kunnen maken volstrekt absurd is.
Bedenk daarbij dat geen van de terroristen een vliegticket had, en dat sommigen zelfs niet in het bezit waren van een paspoort (probeer dan maar eens aan board van een verkeersvliegtuig te komen!), en het wordt snel duidelijk dat ons hier de zoveelste leugen onder onze neus geschoven wordt.

En wederom hullen onze reguliere media en politici zich op verachtelijke manier in volstrekt stilzwijgen.

Bronnen:
http://www.theregister.co.uk/2006/08/17/flying_toilet_terror_labs
http://www.rense.com/general73/liq.htm