Aramco topman: slechts 18% van de olie opgebruikt

Abdallah S. Jum’ah, de hoogste baas van het Saudische staatsbedrijf Saudi Arabian Oil Co, ofwel Aramco, heeft op 13 september 2006 tijdens een OPEC conferentie in Wenen gezegd dat de wereld slechts 18% van de wereldvoorraad ruwe olie heeft opgepompt.
Volgens Jum’ah kan er nog zeker 4.5 biljoen vaten gewonnen worden, wat bij het huidige olieverbruik betekent dat de wereld nog 140 jaar vooruit kan.

De uitspraak van Jum’ah is des te opvallender doordat twee dagen eerder de directeur van Esso Australië met een soortgelijk lezing uit de kast kwam.

Overvloed? Of het einde van de beschaving? Als leek op dit gebied zeg ik u eerlijk: ik weet niet wat de waarheid is. Misschien vinden de olie-topmannen het gewoon leuk om te liegen, om mensen zoals ik in verwarring te brengen, maar erg plausibel vind ik dat niet. Ook onwetendheid lijkt me onwaarschijnlijk.
De reguliere media, waarin doorgaans slechts weinig olie-ingenieurs werkzaam zijn, hebben de wijsheid blijkbaar wel in pacht, getuige de eenzijdige berichtgeving over de al dan niet oprakende olie. En om de een of andere reden willen ze erg graag dat u van ze aanneemt dat het einde van het olietijdperk nabij is.

Waarom zou dat toch zijn?