GSM masten, schadelijk of niet?

Vandaag meldde de belgische krant Het Laatste Nieuws: “GSM-masten niet zo schadelijk als wordt beweerd”. In het bericht wordt verteld dat zowel de Commissie voor de Veiligheid van de Consumenten als de verbruikersorganisatie OIVO waarschuwen voor de onnodige paniek rond de zogenaamde gevaren van GSM-masten voor de volksgezondheid. Beide organisaties zeggen dat studies aantonen dat nadelige gezondheidseffecten van GSM-masten en draadloze netwerken niet kunnen worden aangetoond. Daarmee volgen deze instanties het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie, die afgelopen mei nog een rapport uitbracht waarin stond dat er ‘geen overtuigend wetenschappelijk bewijs is dat de zwakke RF-velden van basisstations en draadloze netwerken nadelige gezondheidseffecten veroorzaken’ (er is dus wel bewijs, maar men vind het niet overtuigend??).

Opvallend is dat slechts een halve dag eerder deze zelfde krant verhaalde over de Belgische bio-ingenieur Jean-Luc Guilmot, die zes maanden lang 300 studies heeft uitgeplozen en vertaald over de impact van gsm-antennes op de gezondheid. Een veelzeggend citaat uit het betreffende artikel:

Negatieve gevolgen
“Een dertigtal studies over gsm-antennes wijst uit dat die negatieve gevolgen hebben op de gezondheid van dieren en mensen of op het welzijn”, aldus Guilmot. “Ook niet oninteressant is de potentiĆ«le invloed op de resultaten van wie de studie financiert”, aldus nog de bio-ingenieur.

Het is dus maar net wie u wilt geloven. De bevindingen van de belgische ingenieur staan op zijn website www.001.be.cx