Adviseur van Bush ziet militairen als slachtvee

De tijdens het Watergate schandaal befaamd geworden journalist Bob Woodward schrijft in zijn recente boek ‘State of Denial’ hoe de 83-jarige Henry Kissinger m.b.t. de oorlog in Iraq nog immer als adviseur optreedt voor president George Bush en diens vice-president Dick Cheney. Hoewel Kissinger daarbij vrijwel onzichtbaar op de achtergrond blijft, heeft hij wel degelijk een grote invloed op het gevoerde beleid. Oorlogsliefhebber Cheney ontmoette Kissinger volgens eigen zeggen minimaal eens per maand, voor Bush bleef de frequentie beperkt tot eens elke paar maanden.

kissinger.gif

Hierbij werd Bush en Cheney te kennen gegeven dat ‘overwinning de enige zinvolle exit-strategie is’, aldus Woodward. Zou dat de reden zijn dat de Amerikanen ondanks de uitzichtsloze situatie nog steeds in Irak zitten, waarbij dagelijks tientallen soldaten sneuvelen?
De oorlogsmisdadiger Henry Kissinger zal daar in elk geval niet van wakker liggen, gezien zijn uitspraak ‘militairen zijn slechts domme achterlijke runderen bedoeld om als pion te worden gebruikt voor de buitenlandse politiek’, opgetekend in het boek ‘Kiss the Boys Goodbye: How the United States Betrayed Its Own POW’s in Vietnam’.