US-militair: ‘ik folterde onschuldige Irakezen’

In het voorjaar van 2004 gingen foto’s de wereld rond waarop was te zien hoe bewakers in de Abu Graib gevangenis in Irak gevangenen mishandelden. Hoewel deze foto’s zeer schokkend waren, werd in Nederland nauwelijks bekend hoe erg het er in werkelijkheid aan toe ging in de Irakese gevangenissen.

Een van de toenmalige ondervragers, Tony Lagouranis, kreeg spijt van de folteringen die hij en zijn mede-soldaten moesten gebruiken ter ondersteuning van hun verhoren, en heeft als klokkenluider de publiciteit gezocht. Hieronder vindt u een videoclip van een recent interview op Sky News.

In het interview vertelt Lagouranis hoe zijn team werkte met honden, slaaponthouding, onderkoeling en andere methoden die in strijd zijn met de conventie van Genève. Daarnaast zegt Lagouranis getuige geweest te zijn van nog ergere marteltechnieken zoals het toebrengen van brandwonden en het breken van botten.

Minstens 99 procent van de slachtoffers van deze folteringen was overduidelijk onschuldig aan welke criminele daad dan ook, maar was bijvoorbeeld opgepakt omdat ze een mobieltje en een schep in hun auto hadden liggen.

Sinds 2004 zijn de martelpraktijken verplaatst naar afgelegen gebieden of worden de slachtoffers in de eigen woning gemarteld alvorens te worden opgesloten. De martelmethoden die daarbij worden toegepast zijn volgens Lagouranis nog erger dan voorheen.

Het videofragment (zonder ondertitels) kunt u hieronder bekijken, of eventueel kunt u deze URL gebruiken: http://www.youtube.com/watch?v=bTeE1ykArBU

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=bTeE1ykArBU]