Martelen: niet leuk, niet effectief

Dat de Amerikanen er in Abu Graib, Guantanamo Bay en diverse geheime gevangenissen in Europa en elders op de wereld er lustig op los martelen zal u niet zijn ontgaan. Getuige de recente berichten in de media maken ook Nederlandse soldaten zich aan martelpraktijken schuldig, hoewel minister Kamp het nog doet voorkomen alsof het langdurig blootstellen aan snoeiharde Metallica muziek slechts een kwestie is van ‘het genereren van achtergrondruis om communicatie met mede-gedetineerden onmogelijk te maken’.

Ik kan me best situaties voorstellen waarin het gerechtvaardigd lijkt om iemand door marteling tot het afgeven van belangrijke informatie te dwingen, maar helaas zijn onder marteling verkregen bekentenissen volstrekt onbetrouwbaar. En dat weten ze donders goed, net als dat ze weten dat het gros van de slachtoffers volstrekt onschuldig is.

De Gazet van Antwerpen schreef vandaag een stukje over hoe dat in China gaat:

Foltering is oorzaak meeste gerechtelijke fouten in China

Het merendeel van de gerechtelijke fouten in China ontstaat doordat verdachten hun bekentenissen onder marteling hebben afgelegd. Dat verklaart de adjunct-hoofdprocureur van China Wang Zhenchuan maandag in de Chinese pers.

“Bijna alle personen die in recente jaren in China slachtoffer zijn geworden van gerechtelijke dwalingen, zijn gemarteld om een bekentenis los te krijgen”, aldus Wang zondag tijdens een seminarie.
Volgens Wang worden jaarlijks in China zo’n dertig personen slachtoffer van foltering, maar hij geeft aan dat het er ook meer zouden kunnen zijn.

Zouden Amerikaanse en Nederlandse folteraars betere resultaten boeken?