Nog een Big Mac?

Een bekende uitspraak van Mahatma Ghandi luidt ‘De mate van beschaving van een land valt af te meten aan de wijze waarop het omgaat met dieren’.
Na het zien van de video ‘Meet Your Meat’ (ontmoet uw vlees) zult u zich, mits u het met Ghandi’s stelling eens bent, waarschijnlijk flink zorgen gaan maken over de vervallen staat waarin de westerse ‘beschaving’ zich blijkbaar bevindt.

Het filmpje beschrijft de erbarmelijke situatie in de Verenigde Staten, maar als u het uitgebreide artikel leest dat weekblad Intermediair onlangs besteedde aan het dierenwelzijn (of beter gezegd het gebrek daaraan) in de Nederlandse vleesproducerende industrie, dan zult u begrijpen dat de situatie hier weinig beter is.

Dieren zijn gedegradeerd tot niets meer dan produktiegoederen. Ongeacht wat je met de dieren uithaalt, het begrip mishandeling lijkt simpelweg niet te bestaan. En getuige Intermediair’s artikel grossieren de Nederlandse autoriteiten in excuses om in deze situatie vooral geen verbetering te hoeven brengen. Behoorlijk walgelijk allemaal, en het doet je de lust tot het eten van vlees uit de bio-industrie absoluut vergaan.

Een snelle internet-verbinding is aan te raden, aangezien het filmpje ongeveer 80 Mb groot is. De video is in het Engels en zonder ondertitlels, maar de beelden spreken voor zichzelf. Klik hier om het bestand te downloaden (bij voorkeur met de rechtermuistoets gevolgd door ‘save link as..’). In plaats van de film te downloaden kunt u er ook voor kiezen te kijken via Google video’s.