Executie Saddam opgeleukt voor economisch gewin?

Hoera, de dictator is dood, Saddam Hussein is opgehangen.

saddamboven_383573b.jpg

Op Internet circuleert een filmpje, opgenomen met een mobiele telefoon, waarop te zien en te horen is hoe de beulen vlak voor het voltrekken van de executie schreeuwen ‘Moqtada! Moqtada’ en ‘Ga naar de hel’. En nadat Saddam door het luik is gevallen en op slag dood is ‘Moge God de tiran vervloeken’.
Saddam’s straf is daarmee verworden tot vergeldingsdaad en gruwelshow. Daarom concludeert het AD vandaag op de voorpagina ‘Irak valt door de mand’ en ‘Executie van Saddam laat zien dat het land nog steeds een schurkenstaat is’. Daarmee wordt indirect ge├»mplicerend dat de Westerse ‘bevrijders’ hun klus nog lang niet geklaard hebben en voorlopig in Irak zullen moeten blijven.

Om het allemaal nog beroerder te maken heeft het executie-filmpje er voor gezorgd dat het geweld tussen soennieten en sji├»eten verder is aangewakkerd. Ook de onhandige beslissing om de executie te voltrekken op Eid ul-Adha, een heilige dag voor de soennieten waarop executies bij wet verboden zijn, komt de verhoudingen in het land niet ten goede. Hoe onfortuinlijk allemaal, en hoe schandalig dat het filmpje in de openbaarheid is gebracht. ‘Wie dat gedaan heeft dient zich te schamen’, aldus de Britse vice-premier John Prescott tijdens een vraaggesprek op de BBC.

Maar zou het zo kunnen zijn, eventueel, heel misschien, dat het hele gebeuren in scene is gezet? Dat voor deze ophanging doelbewust een voor de soennieten heilige dag werd uitgekozen, dat de gemaskerde beulen in opdracht van ‘hogerhand’ zich met beschimpingen misdragen hebben, en dat omwille van het effect een filmpje is gemaakt en over de wereld verspreid?

Zou het kunnen zijn dat bedrijven als Bechtel, Halliburton en de Carlyle Group hun invloed hebben laten gelden? Hoe meer onrust in Irak, en hoe langer de bevrijdingstroepen moeten blijven, des te meer geld wordt er door deze bedrijven verdiend. Halliburton is het bedrijf waar vice-president Dick Cheney vroeger de baas van was, en de Carlyle Group heeft George Bush senior als een van haar belangrijkste kopstukken in dienst. Zou het kunnen zijn dat de loyaliteit van Bush en Cheney, en van de oorlogsgezinde havikken uit de Amerikaanse regering, eerder bij deze ondernemingen ligt dan bij het Iraakse volk of de Amerikaanse soldaten?

Het is maar een gedachte…