Chirac bagatelliseert (even) kernbom Iran

Volgens een bericht in het NRC heeft de Franse president Jacques Chirac zichzelf in de problemen gebracht door maandag in een interview met de New York Times, de International Herald Tribune en het Franse weekblad Le Nouvel Observateur het gevaar te relativeren van een eventueel Iraans bezit van een kernbom.

Maandag zei Chirac tegen de betrokken verslaggevers: „Een kernbom hebben, of misschien later twee, dat is niet het gevaar. Het gevaar is de proliferatie.” Hij redeneerde, zo melden de bladen, dat Iran een kernbom niet zou kunnen gebruiken, omdat dit zelfvernietiging zou betekenen. „Waar zou Iran die bom moeten laten vallen? Op Israël? Hij zou nog geen 200 meter in de atmosfeer zijn en Teheran zou met de grond gelijk gemaakt zijn.”

Wie even nadenkt over deze woorden zal moeten beamen dat Chirac blijkbaar sprak in een vlaag van eerlijkheid en redelijkheid. Want het is een simpele waarheid dat Iran, net als elk ander land, niets te winnen heeft bij bestoken van vijanden met nucleaire wapens. Maar dat is niet het beeld dat westerse burgers dienen te hebben, men ziet namelijk liever dat we staan te juichen bij een toekomstige aanval op Iran, wanneer de wereld weer eens gered moet worden (zoals we ook gered zijn van de massa-vernietingswapens van Saddam Hussein).
En dat is de reden dat Chirac zich gedwongen voelde (of gedwongen werd) om de volgende dag zijn formulering terug te trekken, en te verklaren dat hij iets ‘te losjes’ gesproken had.