Hete pepers werkzaam tegen kanker

Volgens een Australische studie is het gunstige effect van chemotherapie als behandelwijze voor kanker veel beperkter dan doorgaans wordt voorgesteld. Professor Graeme Morgan van het Royal North Shore Hospital in Sydney zegt hierover dat van de 62% van de kankerpatiënten die na 5 jaar nog in leven is, chemotherapie een bijdrage levert van slechts 2%. Niet zo vreemd als u bedenkt dat chemotherapie bestaat uit het inspuiten van zwaar giftige chemicaliën die alle weefsels van de patiënt aantasten, waarbij men simpelweg hoopt dat de kanker eerder een gifdood sterft dan de patiënt.

Naast radiotherapie en chirurgie kent de gemiddelde oncoloog helaas geen alternatieven.
Maar wie een beetje rondzoekt op Internet zal volop alternatieve geneeswijzen vinden die kunnen helpen bij de genezing zonder een complete ravage in het lichaam aanrichten.

De BBC besteedde onlangs aandacht aan een nieuwe studie van de Nottingham University waaruit blijkt dat capsaicine, de stof die de scherpe smaak van rode pepers veroorzaakt, de mitochondriën van kankercellen aantast, waarna de betreffende cellen als het ware zelfmoord plegen. Gezonde cellen blijven daarbij onaangetast. Onderzoeker Dr Timothy Bates stelt dat capsaicine, evenals andere stoffen uit de familie der vanilloiden, het hart van de tumorcellen aantast, en dat daarmee mogelijk de achilleshiel van alle kankersoorten ontdekt is.

chili.jpg

Het betreffende onderzoek is uitgevoerd op gekweekte kankercellen zodat niet direct de conclusie getrokken mag worden dat het eten van grote hoeveelheden rode pepers effectief is. Maar als we dit onderzoek combineren met eerdere research naar genetisch gemanipuleerde muizen waarin menselijke prostaatkanker-cellen groeiden, en die een capseine-rijk dieet voorgeschoteld kregen, dan lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat het eten van pepers wel degelijk werkzaam is. In de chili’s etende muizen legde maar liefst 80% van de kanker-cellen het loodje!

Helaas valt met rode pepers weinig geld te verdienen, en het zal daarom nog wel even duren voordat artsen beginnen met het voorschrijven van een gepeperd dieet. De famaceuten maken immers de dienst uit, en die zijn vooral geïnteresseerd in een gepeperde rekening.