Reeds 3500 scholen in Engeland gebruiken vingerscanners

Niet zo lang geleden was het gedwongen afstaan van vingerafdrukken voorbehouden aan verdachten van moord en inbraak. Zonder enig serieus debat is deze situatie de laatste jaren plotseling veranderd, en zijn wij allen verworden tot potentiƫle verdachten van een terreuraanslagen.
Voor wie nog twijfelt over hoe snel de ontwikkelingen gaan: de London Evening Standard rapporteerde gisteren dat inmiddels 3500 scholen vingerscanners hebben ingevoerd of de apparatuur in bestelling hebben. Zonder vingerafdruk is er geen toegang tot school mogelijk en is het voor de scholieren onmogelijk een lunch te kopen. Toestemming van de ouders? Nergens voor nodig!

fingerprint.jpg

Ouders en actiegroepen zijn bang voor het effect dat uitgaat van deze ‘sociale conditionering’. Het afstaan van persoonlijke gegevens wordt voor deze kinderen de gewoonste zaak van de wereld. Daarnaast zijn er volop zorgen over identiteits-diefstal. Het is immers maar de vraag of de databases waarin de persoonlijke informatie wordt opgeslagen gevrijwaard zijn van veiligheidslekken.

Helaas, hoe hoger een land van de toren blaast over democratie, des te minder heeft het volk in te brengen. George Orwell had het niet kunnen verzinnen.