Klimaatsverandering door de mens veroorzaakt? Episode 3

De aarde wordt de laatste jaren almaar warmer, en de klimatologische records wisselen elkaar in sneltreinvaart af. De oorzaak is een broeikaseffect dat is ontstaan als gevolg van de verbranding van fossiele brandstoffen. Gelukkig is er een oplossing: door meer belasting te betalen als ‘straf’ voor ons energiegebruik en gloeilampen uit te bannen kan een naderende catastrofe worden afgewend.

Maar alvorens te concluderen dat het daadwerkelijk de verbranding van fossiele brandstoffen is die voor de huidige klimaatsveranderingen zorgt moeten we misschien eerst eens verder kijken. Het komt immers wel eens een enkele keer voor dat politiek en media de waarheid verdraaien.
Laten we onze aandacht eens richten op andere gebieden uit ons zonnestelsel…

Jupiter, de planeet die bekend is van de grote rode vlek die twee keer zo groot is als de aarde, is als gevolg van een samensmelting van drie grote stormen de laatste jaren een nieuwe rode vlek aan het ontwikkelen (Red Spot junior). Volgens het door de Universiteit van California uitgevoerde onderzoek heeft dit te maken met aanzienlijke temperatuurs- stijgingen op verschillende delen van de planeet. Ook op Saturnus is kort geleden een gigantische storm ontdekt.
Op Triton, de grootste maan van Neptunus, is omgerekend naar aardse maatstaven een temperatuursstijging van 12 graden Celcius gemeten in de korte periode tussen 1989 en 1998. Een deel van het bevoren stikstof-oppervlak is daardoor verdampt.
Ook op Pluto wordt het warmer. In 2002 rapporteerde Space.com dat Pluto in de laatste 14 jaar een driemaal dichtere dampkring heeft gekregen, met een temperatuurstijging van 2 graden Celcius.
En wat dacht u van Mars: missies van NASA’s Mars Global Surveyor en de Mars Odyssey hebben aangetoond dat de uit CO2 bestaande ijskappen op de zuidpool van Mars tussen 2002 en 2005 elk opeenvolgend jaar kleiner zijn geworden.

Volgens Habibullo Abdussamatov, het hoofd van het Pulkovo Astronomical Observatorium in St. Petersburg, wordt het opwarmen van de aarde en Mars veroorzaakt door de zon. De fluctuaties in temperatuur en activiteit van de zon vertonen een goede correlatie met de klimaatsveranderingen die op de beide planeten worden waargenomen. Hoewel het broeikaseffect mogelijk enige invloed heeft, kan het geenszins concurreren met de invloed die de zon op ons klimaat heeft.
Ook volgens Sami Solanki, Professor van het Federal Institute of Technology in Zurich Zwitzerland, is de zon de reden voor het warmer worden van de aarde. Solanki meent dat de zon de laatste 60 jaar feller schijnt dan gedurende de laatste 1150 jaar het geval is geweest.

sun.jpg

Ik sta persoonlijk best open voor het idee dat er ook elders in ons universum energieverslindende auto’s rondrijden en fabrieken staan, maar vooralsnog ben ik eerder geneigd te geloven dat de zon een belangrijkere factor voor ons klimaat is dan de klimaatpolitici en lobbyisten van het IPCC ons willen doen geloven, en de enige werkelijke reden is voor de schommelingen in ons klimaat.