06trace een 1 april grap?

Enkele dagen terug gaf ik in een artikel mijn commentaar op een aankondiging van GSMPlace dat dit bedrijf binnenkort de dienst 06trace gaat aanbieden waarmee iedereen met een mobiele telefoon traceerbaar is.

In diverse blogs en forums is gesuggereerd dat het om een 1 april grap van GSMPlace zou gaan. Graag zou ik willen geloven dat ik gefopt ben, en dat de techniek zoals 06trace die aanbiedt helemaal niet bestaat. Maar helaas is dat niet het geval. Tweakers.net deed onlangs nog verslag van het Nederlandse wetsvoorstel dat de Europese Richtlijn Dataretentie implementeert. Volgens dit wetsvoorstel moeten de locatiegegevens van mobiele bellers door de providers worden vastgelegd en gedurende minimaal 6 maanden bewaard blijven. De reisroute van een mobiele beller moet, als het aan onze regering ligt, volledig gevolgd kunnen worden.

De conclusie is snel getrokken: de technologie om datgeen te doen wat GSMPlace belooft (al dan niet als grap) is bij de telecom aanbieders beschikbaar. De stap naar het commercieel uitbuiten van deze techniek is dan snel gemaakt. Wellicht is 06trace een grap, maar er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat dit soort diensten, in navolging van buitenlandse aanbieders als Follow Us en Trace a Mobile op korte termijn op de Nederlandse markt worden gebracht.

Voor de immer op gevaarlijke terroristen jagende politie is het gebruik van deze techniek natuurlijk een uitstekende zaak (‘ik heb niets te verbergen’), maar laten we hopen dat andere nieuwsgierigen ons uitsluitend via onze mobiel kunnen traceren als we daar expliciet toestemming voor hebben gegeven.