Vrijheid of veiligheid, het volk heeft gekozen

Vandaag is het Nationaal Vrijheidsonderzoek 2007 gepresenteerd. Het Reformatorisch Dagblad rapporteert:

Burgers nemen privacybeperkingen voor lief als die de veiligheid dienen. Het gaat dan bijvoorbeeld om camera’s op straat en het afluisteren van telefoonverkeer. Van de ondervraagden gaat 94 procent akkoord met camera’s in openbare ruimten. Ook heeft 84 procent geen problemen met de identificatieplicht en preventief fouilleren. Driekwart vindt het afnemen van ieders DNA aanvaardbaar. Over het afluisteren van alle telefoonverkeer in de strijd tegen terreur is verdeeldheid. Precies de helft vindt dit aanvaardbaar.
„Mensen vinden de inbreuk op de privacy groot, maar opvallend is dat ze geen van deze maatregelen onaanvaardbaar vinden. Dit wijst op een groot vertrouwen in de wijze waarop de overheid omgaat met persoonsgegevens”, aldus het rapport.

Als de bevindingen die in het rapport staan stroken met de ware mentaliteit van het Nederlandse volk dan vrees ik dat Nederland binnen 1 à 2 decennia verworden is tot een hel om in te leven. Continue worden niet-bestaande bedreigingen (terroristen, global warming, oprakende olie) verzonnen om het volk angstig te houden en accoord te laten gaan met het afstaan van de laatste restjes privacy en vrijheid, totdat er niets meer van over is. De AIVD mag een microfoon onder ons bed plaatsen als dat de terroristen tegenhoudt, maar de mensen die daar vraagtekens bij stellen, die vinden we doodeng! Misschien moet u de verfilming van Orwell’s 1984 eens gaan zien, dan zult u zien wat voor wereld ik bedoel, en hoe groot de overeenkomsten met de huidige maatschappij reeds zijn.

Benjamin Franklin, één van de wijze mannen die aan de wieg heeft gestaan van de Amerikaanse grondwet kende het spel. Van hem is de volgende uitspraak

‘Een Maatschappij die een beetje vrijheid op offert voor een beetje veiligheid, verdient geen van beiden en verliest beiden.’

De geschiedenis bewijst keer op keer dat Benjamin Franklin gelijk had. Maar dat is blijkbaar te verontrustend voor de gemiddelde Nederlander om bij stil te staan. Liever hebben we het over Britney Spears die volgens de laatste berichten een pruikenverslaving schijnt te hebben. Da’s pas belangrijk!