Zakcomputers voor oom agent

Diverse kranten schrijven deze morgen over de wens van minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie om alle agenten uit te rusten met een zakcomputer die hen rechtstreeks toegang geeft tot alle politiegegevens. Het toestel, waarmee in Groningen een proef is uitgevoerd, is uitgerust met GPS zodat de agent kan zien waar zijn collega’s zitten. Ook geeft het apparaat een seintje wanneer de agent langs een woning komt van iemand die bijvoorbeeld nog een boete heeft openstaan.

De Grongingse agent Jan Sikkens in een interview met het AD:

“Ik kan persoonsgegevens natrekken, stel dat er meerdere boetes open staan. Dan informeer ik of er een arrestantencel vrij is en kan ik tot arrestatie overgaan.”

Even verderop lezen we:

“Informatie over zware criminelen of veelplegers kan vanwege de hogere graad van vertrouwelijkheid nog niet worden opgevraagd. Technisch is dat geen enkel probleem, legt Sikkens uit. Het aantal handelingen om langs de beveiliging te komen, belemmert het gebruiksgemak voor de agent op straat nu nog te veel.”

U leest het goed: de brave mijnheer Pietersen die zijn boetes nog niet betaald heeft voor een geringe snelheidsovertreding en een minuutje parkeren op een invalidenparkeerplaats mag de cel in, terwijl notoire inbrekers en drugsdealers omwille van hun privacy niet aangepakt kunnen worden!

Ik zou nu kunnen afsluiten met enkele bespiegelingen over voor wie de politiestaat werkelijk bedoeld is, maar omdat ik liever niet als complotter gezien wil worden sluit ik me aan bij de meederheid, en zeg ik vol enthousiasme: meteen invoeren dit fantastische systeem!