Weer een stapje verder: liplezende camera’s

Cameratoezicht op straat kennen we al een poosje. Een veilig idee. Misschien heeft u ook al gehoord over camera’s die conversaties op straat kunnen afluisteren om agressieve geluiden op te pikken? Die worden in Nederland al 2 jaar toegepast. Ook zijn er camera’s die gezichten kunnen herkennen. En dan heb je nog de camera’s die (in ons aller belang) door kleding heen kunnen kijken, en camera’s die ‘asociale elementen’ vermanend kunnen toespreken. Met kinderstem!

Het allernieuwste in de strijd tegen de massa’s terroristen die de westerse maatschappij teisteren zijn camera’s die kunnen liplezen. Het idee is dat de liplezende camera detecteert als ergens ‘verdachte woorden of zinnen’ worden gesproken en dan automatische een boodschap doorstuurt naar de dichtstbijzijnde surveillerende agenten. Deze kunnen vervolgens de verdachte aanhouden en ondervragen.

Jammer genoeg zal het nog zo’n 3 jaar duren alvorens we dit soort camera’s op straat zullen tegenkomen, maar ik verheug me er nu al op dat ik dan eindelijk weer veilig over straat kan. Met mondkapje wel te verstaan.