Wat zien de body-scanners op Schiphol?

Schiphol heeft een nieuw body-scan apparaat in gebruik genomen, zo stond vorige week in diverse kranten te lezen. Het bijzondere is dat dit apparaat door de kleding van de terroristen heen kan kijken, zodat fouilleren overbodig wordt. Wie via de Nederlandse luchthaven vliegt loopt een grote kans dat hij er doorheen moet.
De privacy wordt volgens Schiphol niet geschonden, want de beveiligingsbeamte die de scans bekijkt, zit in een afgesloten ruimte en ziet niet wie in het apparaat staat. Het hoofd van de passagier wordt verder onzichtbaar gemaakt.

Arno Haijtema, chef van de fotoredactie van de Volkskrant, laat in zijn blog weten achterdochtig te zijn. De fotografen kregen bij de presentatie van de nieuwe veiligheidsscan alle gelegenheid het apparaat vast te leggen. Maar het resultaat van de scan, zichtbaar op het beeldscherm van de marechaussee, daar mochten de fotografen geen beeld van maken. Sterker nog: dat kregen ze niet te zien. Met privacy kan dat niets te maken hebben, want zoals Haijtema terecht opmerkt had men best een niet al te preutse vrijwilliger kunnen vinden.
Schiphol heeft de media slechts wat digitale zwartwit plaatjes toegestuurd die dermate klein waren dat ze alleen maar klein (op 1 kolom breed) in de krant konden worden afgedrukt. Vervolgens moeten we maar geloven dat die foto’s representatief zijn. Ik denk er het mijne van.