Verdeel en heers in Irak: moskeetje slopen

Het ANP bericht vandaag het volgende:

BAGDAD – De Iraakse veiligheidsdiensten hebben dertien politieagenten opgepakt die betrokken zouden zijn bij de aanslag op de heilige moskee in de stad Samarra op woensdag.De arrestanten waren verantwoordelijk voor de beveiliging van de moskee. Vlak na de explosie, waarbij de twee minaretten van het gebedshuis werden verwoest, spraken betrokkenen al het vermoeden uit dat de aanslag van binnenuit was voorbereid en gepleegd.

De al-Askari moskee is een van de belangrijkste heiligdommen van de sjiitische tak van de islam. In februari vorig jaar werd de gouden koepel van de moskee bij een aanslag door soennitische opstandelingen opgeblazen. Dit leidde tot een golf van geweld tussen sjiieten en soennieten die tot op heden voortduurt.

Generaal Majoor Benjamin Mixon van de Amerikaanse strijdkrachten had het tegenover CNN over een ‘inside job’, waarbij de politieagenten hulp boden aan “terroristen van al Qaeda” bij het plaatsen en ontsteken van de explosieven. Maar omdat de term inside job blijkbaar wat gevoelig ligt, werd de oorspronkelijke CNN-rapportage met de pakkende titel “U.S. official: Samarra attack may have been an inside job” razendsnel vervangen door een versie met het neutralere bovenschrift ” Sunni mosques hit after blast at Samarra shrine”.

Er is weinig fantasie voor nodig om te bedenken wie hier werkelijk aan de touwtjes trekt.

samarra.gif