Omstreden arts probeert zuigelingen aan hepatitis B vaccin te krijgen

Uit het NRC van 7 juni:

Ook in Nederland moet hepatitis B in het rijksvaccinatieprogramma voor zuigelingen worden opgenomen. Dat schrijven hepatitis B-deskundigen in het tijdschrift The Lancet Infectious Diseases (juni). Volgens de experts, waaronder dr. Jan van Hattum van het Nationaal Hepatitis Centrum in Amersfoort, lopen steeds meer mensen risico op hepatitis B door het toegenomen reisverkeer naar landen waar deze ziekte veel voorkomt, zoals Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Bovendien raken immigranten uit dergelijke landen steeds meer binnen de Nederlandse bevolking geïntegreerd. Iedereen loopt daardoor een zeker risico.

De ziekte is volgens het NRC-artikel ‘betrekkelijk zeldzaam’, en omdat het gaat om slechts 20 gevallen per 100.000 inwoners vaccineert Nederland uitsluitend de risicogroepen, waaronder drugsverslaafden, prostituees en homo’s.

Vervolgens lezen we (met enige verbazing):

Ondanks het gericht vaccineren van risicogroepen is het aantal nieuwe infecties niet afgenomen.

en:

Een probleem is dat risicogroepen vaak moeilijk te definiëren zijn; heteromannen horen daar bijvoorbeeld niet bij maar heteromannen met veel wisselende contacten wel. Er komen bovendien steeds nieuwe risicogroepen bij. Zo lopen verstandelijk gehandicapten door hun mindere hygiëne een duidelijk risico.

Volgens sterftecijfers van het CBS kost de ziekte in Nederland ruim twintig levens per jaar, maar omdat hepatitis B als uiteindelijke doodsoorzaak vaak onbenoemd blijft bij patiënten die aan leverkanker overlijden gaat het Nederlands vaccin instituut liever uit van een tien keer hoger sterfecijfer. Nog steeds een betrekkelijk laag getal, zeker als u bedenkt dat het grootste deel van de slachtoffers uit de risicogroepen komt.

Het bovenstaande geeft te denken over het aantal levens dat gered zal worden door de voorgestelde uitbreiding van het rijksvaccinatieprogramma.

Zou het zo kunnen zijn dat die dr. Jan van Hattum en zijn collega-experts minder zuivere bedoelingen hebben bij het pushen van het hepatitis B vaccin? Dat is immers eerder regel dan uitzondering. Ik besloot in Google eens te kijken wat ik over Van Hattum kon vinden. En geloof het of niet, maar de allereerste link waar de zoekmachine mee op de proppen kwam refereerde aan het feit dat deze leverarts enkele jaren terug zijn baan bij het Universitair Medisch Centrum in Utrecht heeft moeten opgeven vanwege vermeende belangenverstrengeling.

hattum.gif

Uiteindelijk wist ik informatie te vinden afkomstig uit het Utrechts Nieuwsblad, waarin in 2003 te lezen viel dat Jan van Hattum niet langer verantwoordelijk mocht zijn voor wetenschappelijk onderzoek in het UMC omdat hij ernstige bijwerkingen van een experiment niet had gemeld, waardoor proefpersonen ernstige gezondheidsschade hadden opgelopen. Daarnaast had Van Hattum de verdenking van belangenverstrengeling op zich geladen door het bedrijf First Circle Medical 26.250 Amerikaanse dollars op zijn privérekening te laten storten, alsook een flink pakket aan opties.
Via de website dossier hyperthermie zijn nog veel meer artikelen over deze zaak te vinden, inclusief een interview in de Volkskrant waarin Van Hattum uitlegt dat het toch allemaal heel anders in elkaar zit dan de onderzoekscomissie van het UMC doet voorkomen.

Bij elk ander farmaceutisch produkt dan een alumium- en kwikhoudend vaccin (stoffen die ervan verdacht worden Alzheimer respectievelijk autisme te veroorzaken) had ik Van Hattum het voordeel van de twijfel gegeven, maar in dit geval ben ik geneigd te geloven dat deze hepatitis-expert zich vooral laat leiden door financieel gewin, en voor de schadelijke effecten graag een oogje toeknijpt. Het lijkt mij in elk geval geen goed idee dat u op grond van Van Hattum’s advies naar de huisarts holt om een prikje voor uw pasgeboren spruit te gaan halen.