The Great Global Warming Swindle door KRO ingekort

Vanavond werd op KRO-televisie de documentaire The Great Global Warming Swindle uitgezonden, gevolgd door een weinig diepgaande maar toch aardige discussie tussen enkele Nederlandse klimaatexperts.
Voor wie ook gekeken heeft en vond dat de documentaire vreemd eindigde: de KRO heeft het laatste stuk eruit geknipt. En dat gedeelte ging in op de vraag waarom het resoluut verkeerd is -volgens de documentairemakers- om als mensheid het ‘precautionary principle’ (ofwel: het zekere voor het onzekere nemen) toe te passen. Het is natuurlijk prima om zuinig te zijn met grondstoffen, en niemand ondervindt er schade van als u de verwarming uitzet als u een weekendje van huis gaat, maar de nieuwe klimaatreligie gaat veel verder, en wil wereldwijd het gebruik van bijvoorbeeld steenkool terugdringen door de gebruikers hoge bedragen aan emissiegelden te laten betalen. Voor rijke landen is dat niet zo’n probleem, maar voor bijvoorbeeld Afrika zou dat betekenen dat de gigantische hoeveelheden steenkool die daar in de grond zitten nooit door het Afrikaanse volk kunnen worden ingezet als energiebron, terwijl de alternatieven voor deze arme landen onbetaalbaar zijn. Daarmee wordt tegen een compleet continent gezegd: ‘jammer jongens, maar jullie blijven in het stenen tijdperk’.

Dit lijkt me een belangrijk argument waar in discussies maar al te makkelijk overheen gestapt wordt, en ik vind het jammer dat de KRO dit gedeelte verwijderd heeft zonder daar zelfs maar melding van te maken.
Ik vermoed geen boze opzet, en wat mij betreft verdient de KRO alle lof voor het onder de aandacht brengen van een tegengeluid.

Tot slot: het onderstaande plaatje is het resultaat van een poll op de website van KRO’s reporter, ongeveer een uur nadat de uitzending afgelopen was. Dat lijkt me 1:0 voor de makers van The Great Global Warming Swindle.

kroglobalwarmingswindle.gif