Chipimplantaat niet langer science fiction

RTL Nieuws zond gisteravond een korte reportage uit over implanteerbare computerchips. Duizenden Amerikanen hebben inmiddels zo’n RFID chip onder hun huid laten aanbrengen. Dit is vreselijk handig en kan zelfs levensreddend zijn voor wie in verwarde of bewusteloze toestand in een ziekenhuis beland. Waar artsen vroeger een hele poos moesten wachten tot er familieleden kwamen opdraven met informatie over de patiënt, volstaat bij slimme Amerikanen het scannen van de chip in de arm om het gehele medisch dossier beschikbaar te krijgen. Toekomstige chips worden nóg mooier, want die zullen in staat zijn om zaken zoals de bloeddruk continue in de gaten houden. Als het aan de Amerikaanse artsen ligt, zo vertelt de RTL verslaggever ons, dan zal binnenkort de gehele Amerikaanse bevolking gechipped worden. Om ervoor te zorgen dat de kosten van het slimme mini-apparaatje geen belemmering vormen zijn er al diverse ziekenfondsen die de chip vergoeden.

rfidchip.jpg

Hoewel ik betwijfel of chipimplantaten binnen afzienbare tijd verplicht gesteld kunnen worden ligt voor de hand dat wie zijn gezondheid in gevaar brengt door chiploos door het leven te gaan straks meer zal moet en betalen voor zijn ziektekostenverzekering. En als het om de portemonnee gaat dan zal de weerstand snel gebroken zijn.

Het originele bericht, en een link naar de reportage zijn te vinden op deze pagina.