Binnenkort spionagemails van Belastingdienst of Rijkswaterstaat?

ANP, 29 augustus:

Berlijn wil terroristen bespioneren met e-mails

BERLIJN – In de strijd tegen het internationale terrorisme wil Berlijn verdachten met gemanipuleerde mails bespioneren. De vervalste elektronische post lijkt van officiële Duitse autoriteiten te komen.

De mails met spionagesoftware functioneren als Trojaans paard in de computer van de verdachte. Zij volgen diens internetgedrag.

Het plan van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt uit een intern document, waarover Duitse media woensdag berichtten. Het ministerie zelf wilde geen commentaar geven.

In de notitie wordt benadrukt dat het verzenden van spionagemails onder valse naam slechts in bepaalde uitzonderingsgevallen zal gebeuren. Het ministerie hoopt hiermee tegemoet te komen aan kritiek van het ministerie van Justitie, dat het vertrouwen in overheidsinstanties in gevaar ziet komen. Ook Binnenlandse Zaken zelf erkent dat aan de praktijk grote risico’s zijn verbonden.

Uit het document blijkt dat de benodigde software praktisch klaar is. De gemanipuleerde mails zouden ook in staat zijn de gangbare antivirusprogramma’s en zogenoemde firewalls te overwinnen, die juist moeten beschermen tegen indringers.

Iedereen die even nadenkt begrijpt dat terroristen hun voorzorgsmaatregelen nemen tegen de spiedende ogen en oren van autoriteiten en verklikkers. Daarom nemen die hun toevlucht tot internetcafés, bibliotheek-PC’s en al dan niet gehackte bedrijfsnetwerken, en het moge duidelijk zijn dat een trojaans paard dat toetsindrukken en URL’s door moet seinen dan maar beter op stal kan blijven staan. Het lijkt erg onwaarschijnlijk dat deze spionagemails zelfs maar één bomaanslag zullen helpen voorkomen.

privacyspyware.jpg

Die keyloggers zijn dan ook niet bedoeld voor de terroristen, maar voor brave Duitse burgers die geprotesteerd hebben tegen oorlog of de steeds verdergaande globalisering. Het zal niet lang duren of de trojaanse paarden van Big Brother zullen, op naam van de bijvoorbeeld de Belastingdienst of Rijkswaterstaat, hun weg naar uw PC vinden om te zien hoe vaak u bijvoorbeeld vrijheids.net bezoekt.