EU verdrag, een stukje historie

dinsdag 17 juli 2007, Elsevier

‘Nieuwe EU-verdrag is met opzet onleesbaar’

Om te voorkomen dat Europese burgers nieuwe referenda over het EU-verdrag zouden eisen, is de tekst van dit verdrag met opzet onleesbaar gemaakt.Dat zegt de Italiaanse oud-premier Giuliano Amato, die meer dan een jaar lang nauw betrokken was bij het opstellen van de verdragstekst, meldt EUobserver. Het in juni gepresenteerde nieuwe verdrag moet de in Nederland en Frankrijk weggestemde Europese Grondwet vervangen.

‘De regeringsleiders besloten dat de verklaring onleesbaar moest worden. Mocht je er in slagen de tekst in één oogopslag te begrijpen, dan zou er een reden zijn om een nieuw referendum te organiseren, want dat zou betekenen dat er iets nieuws in staat,’ aldus Amato.

dinsdag 24 juli 2007, NRC

EU-verdrag 96 procent zelfde als grondwet

LONDEN (ANP) – Het voorstel voor een nieuw EU-verdrag is 96 procent hetzelfde als de ontwerptekst van de verworpen Europese grondwet. Dat blijkt uit een eerste analyse van de wijzigingsvoorstellen die maandag is gepresenteerd, aldus de Britse denktank Open Europe dinsdag.

De regeringsleiders van de 27 EU-landen hadden de nieuwe tekst eind juni vastgesteld. ,,We hadden nooit verwacht dat ze simpelweg de tekst van de oude grondwet zouden terugbrengen. Ze lijken alleen de artikelen te hebben hernummerd”, zei zei directeur Neil O’Brien van Open Europe. ,,Deze oplichterij is schokkend. Dit is een knip-en-plak-grondwet.”

vrijdag 21 september, Staatscourant

RvS: Groot verschil oude en nieuwe EU-verdrag

Het in juni gesloten nieuwe wijzigingsverdrag van de EU onderscheidt zich kenmerkend van het in 2005 verworpen grondwettelijk verdrag. Dat stelt de Raad van State in een vertrouwelijk advies waarop het ANP vandaag de hand wist te leggen.

Volgens de Raad was in het oude grondwettelijke verdrag slechts een beperkt aantal bepalingen nieuw. Het merendeel was een samenvoeging of herhaling van de bestaande verdragen en jurisprudentie. ‘Het idee van een vervangend en bindend document wordt met het nieuwe verdrag losgelaten’, aldus de Raad.

vrijdag 21 september, Nu.nl

Kabinet wil geen referendum EU-verdrag

DEN HAAG – Het kabinet wil zoals verwacht geen nieuw referendum organiseren over het in juni gesloten nieuwe verdrag voor de Europese Unie. Een nieuw referendum is niet nodig en niet wenselijk.

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten, maakte premier Jan Peter Balkenende bekend.

Het kabinet volgt het advies van de Raad van State, waarin staat dat het nieuwe verdrag zich kenmerkend onderscheidt van de in 2005 verworpen Europese grondwet.

Dat hier sprake is van bedrog, manipulatie en landsverraad is evident. Eigenlijk vraag ik me maar één ding af: waar blijven de massale demonstraties op het Binnenhof?