The Lancet: “Effect griepvaccin op sterfte overschat”

Over de griepprik heb ik eerder geschreven. Het vaccin werkt niet, kan niet werken, zal nooit werken, en zit vol met stoffen die de gezondheid zeer ernstige schade toebrengen. Als vrijheids.net zoiets schrijft dan is het een complottheorie. Maar wat nu als ook medisch vakblad The Lancet meldt dat de griepprik geen zier helpt bij het voorkomen van sterfte onder ouderen?

Het volgende stond afgelopen dinsdag in Trouw te lezen:

De griepprik leidt er niet toe dat het sterftecijfer onder ouderen in de wintermaanden daalt. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in het medische vakblad The Lancet, meldt Trouw dinsdag. In Nederland hebben vier miljoen mensen recht op de prik, voornamelijk 65-plussers. Drie miljoen mensen krijgen de prik toegediend.

Volgens de onderzoekers staat het allerminst vast dat de griepprik bij ouderen goed werkt. Dat zou onder meer komen omdat hun afweersysteem minder adequaat reageert dan dat van jongere mensen. Bij de griepprik wordt een kleine dosering van het griepvirus toegediend zodat het lichaam zelf antistoffen aanmaakt. Bij mensen met een minder goed afweersysteem, werkt dat systeem minder goed.

De onderzoekers stellen dat het onderzoek naar het effect van de griepprik onder ouderen is vertekend. Alleen relatief gezonde mensen zouden de prik komen halen, kwetsbare individuen blijven thuis. Dan is het logisch dat het sterftecijfer onder ingeënte ouderen lager ligt, zeggen de wetenschappers.

In Nederland krijgen jaarlijks drie miljoen mensen een griepprik. De overheid organiseert sinds 1997 een nationale griepvaccinatiecampagne.

Wat het artikel in The Lancet Infectious Diseases ook nog stelt is dat het percentage ingeënte ouderen in de Verenigde Staten sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is gestegen van 15 naar 65, terwijl de sterfte aan griep niet is afgenomen.