Vrijheids.net binnenkort verboden?

Gisteren maakte Security.NL melding van een nieuw wetsvoorstel in Australië om de politie te laten bepalen welke websites door de Australische internetters bezocht mogen worden. Zo’n lijst bestaat al voor pornografisch en “beledigend materiaal”, maar zou uitgebreid moeten worden met sites die misdaad aanmoedigen, toejuichen, ondersteunen of bij het uitvoeren van misdaad een rol spelen. Een andere formulering is “content waarvan de politie reden heeft om aan te nemen dat het misdaad- of terreur gerelateerd is”.

Ik vrees dat de Australische bezoekers van vrijheids.net (ongeveer 0.1 procent van het totale bezoekersaantal) het binnenkort zonder de berichten op deze pagina’s zullen moeten stellen. Ik heb immers voor terroristen in spé uitgelegd hoe je op het toilet van een verkeersvliegtuig een bom kunt maken op basis van vloeistoffen. Ik beledig bepaalde justitieambtenaren door ze voor pedofiel uit te maken. Ik zaai jodenhaat door argumenten van holocaust-revisionisten onbevooroordeeld onder de loep te nemen. Mijn beweringen dat Global Warming een hoax is staan gelijk aan milieuterrorisme, en pleidooien tegen vaccinaties brengen de volksgezondheid in gevaar.

Het is dus over en uit met vrijheids.net, althans in Australië, maar zeer binnenkort ook in Nederland waar de politie alle zeilen bij zet om geheime blacklists bij de internetproviders te installeren.

Ongetwijfeld is het gros van de mensen die dit soort regelgeving bedenkt, promoot en uitvoert ervan overtuigd bezig te zijn de wereld veiliger te maken. Het vervelende is dat degenen die het meeste invloed hebben op de besluitvorming precies diegenen zijn die de nieuwe maatregelen willen misbruiken om de exposure van hun misdaden in te perken.