Autorijders “binnenstebuiten gekeerd”

Het onderstaande bericht stond vanochtend in de Amersfoortse Courant:

Tientallen automobilisten in en om Amersfoort liepen gistermiddag- en avond in de fuik van de politie. Motoragenten namen ze vanaf de provinciale wegen en stadsroutes mee naar twee controlestraten op de Larikslaan in Leusden en de brandweerkazerne in Woudenberg. Politie, douane en belastingdienst keerden voertuigen, papieren en bestuurders binnenstebuiten. De ANWB voerde kleine reparaties aan auto’s uit. De ‘vangst’ wordt later dit weekeinde bekend gemaakt.

We leven in een vrij land, zolang u maar bereid bent om de politie uw handschoenenkastje te laten controleren, en u niet te beroerd bent om even de handen omhoog te steken opdat de politie kan kijken hoeveel contanten u in de broekzak heeft zitten.

Ik verdenk iemand bij mij in de buurt van het bezoeken van websites waarop pornografische afbeeldingen met minderjarigen getoond worden, en het zou me niets verbazen als die griezel van de overkant een exemplaar van Mein Kampf in huis heeft. Ik kan haast niet wachten tot de politie hier een razzia organiseert opdat deze verderfelijke lieden opgepakt kunnen worden. Dat ze behalve op mijn PC ook een kijkje willen nemen in mijn badkamer om de tandenborstels te tellen neem ik graag op de koop toe. Ik heb immers niets te verbergen.

Ik overdrijf een beetje, maar toch vraag ik mij serieus af hoe groot de stap nog is van het binnenstebuiten keren van automobilisten naar willekeurige huiszoekingen.
Is dit vrijheid?