Dolle hond krijgt kernenergie van Frankrijk

Onder President Reagan stond de Libische kolonol Kadhafi bekend als ‘dolle hond’, een gevaar voor de wereldvrede, terroristenvriend numero uno. De laatste 10 jaar zijn de betrekkingen tussen de Libische leider en het Westen een stuk verbeterd, en vooral het opgeven van massavernietingswapens in 2003 leidde tot verzoening. Als het Iran betrof zou niemand in de goede intenties willen geloven, maar een meneer die in Frankrijk voor vele miljarden 21 Airbus-toestellen en 14 Rafale-gevechtsvliegtuigen bestelt wordt uiteraard met alle egards behandelt. En dit gaat -logisch- zelf zo ver dat op dezelfde dag dat de deal gesloten werd een samenwerkingsakkoord tussen LibiĆ« en Frankrijk tot stand kwam voor de levering van nucleaire technologie. Onder luid gejuich van de Amerikanen gaat Frankrijk o.a. een kernreactor leveren, aan een land dat nog maar kortgeleden (ware het niet dat de term toen nog niet was uitgevonden) tot de ‘axis of evil’ behoord zou hebben.