Persoonlijke gegevens in medische database voor iedereen toegankelijk

Vecozo is het systeem waarin een groot aantal zorgverzekeraars uw gegevens heeft opgeslagen. Welke zorgverzekeraar u heeft, uw aanvullende verzekeringen, uw woonplaats, leeftijd, adres enzovoorts. Een artikel in Trouw van vandaag beschrijft hoe eenvoudig het is om voor elke willekeurige persoon dit soort informatie bij elkaar te harken, althans voor diegenen die toegang hebben tot het systeem. En daarin zit een probleem, want niet alleen de verzekeraars mogen in Vecozo rondneuzen, maar ook artsen, apothekers, diƫtisten, laboratoria, kraamcentra, verzorgingstehuizen, kinderdagverblijven, alternatieve genezers, leveranciers van hulpmiddelen en taxivervoerders. Met weinig meer dan een muisklik kunnen die allemaal het schuiladres van bijvoorbeeld een mishandelde vrouw te weten komen.

datamining.gif

Het aantal mensen dat in de medische kaartenbak kan grasduinen groeit met de dag en staat volgens het artikel in Trouw al op meer dan 79.300. In de praktijk komt het erop neer dat iedere Nederlander wel iemand kent die toegang heeft.

Dus u begrijpt: uw gegevens zijn 100% veilig.