Pakistaanse Veiligheidsdienst achter aanslag Bhutto

Als het in Nederland al zo is dat politieke moorden zoals de eliminatie van Pim Fortuyn of de slachting van Theo van Gogh door de Binnenlandse Veiligheidsdienst georganiseerd worden, dan is er weinig fantasie voor nodig om te bedenken dat dit in een land als Pakistan niet veel anders zal zijn. Een van de aspecten die na de moord op de Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto in het nieuws kwam was de gebrekkige beveiliging op het moment van de aanslag, iets wat uitsluitend georganiseerd kan worden door hen die met die beveiliging belast zijn.
Al gauw werd ons aller grootste vijand, al-Qaida, als hoofdschuldige aangewezen. Baitullah Mehsud, de vermeende leider van al-Qaida in Pakistan, weerlegde via een woordvoerder de betrokkenheid van al-Quaida bij deze aanslag, en verklaarde “Het is een complot van de regering, het leger en de Pakistaanse inlichtingendiensten”.

bhuttoepa3008_468×342.jpg

Van enge terroristen mag je zoiets natuurlijk niet zomaar aannemen, maar nu is er een geheime email opgedoken die Bhutto in september aan de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband stuurde, waarin ze schreef dat drie van Generaal Musharraf’s senior bondgenoten van plan waren haar te vermoorden. En één van deze drie, hoe toevallig, was de veiligheidsofficier die belast was voor Bhutto’s beveiliging.
The Mail On Sunday wil de naam van de persoon in kwestie vooralsnog niet publiceren, maar licht toch een tipje van de sluier op:
Eén (van de moordenaars) is een senior inlichtingen-officier en gepensioneerd leger-officier die gewerkt heeft voor Pakistan’s sinistere Inter Services Intelligence spionagedienst, die nauwe banden heeft met de Taliban en betrokken is geweest bij drugssmokkel en politieke moorden. Naar verluid leidde hij twee Islamistische terroristische groeperingen en ging hij er prat op dat hij volop geld ter beschikking had om iedereen die een bedreiging voor het regime Musharraf vormde door huurmoordenaards te laten elimineren.