Concentratiekampen in Amerika

Al jaren schreeuwen ‘conspiracy-websites’ over het bestaan van concentratiekampen in Amerika. Hoewel al geruime tijd videos van dit soort kampen op Internet te vinden zijn durfden slechts weinigen de informatie serieus te nemen. Maar sinds 2006 valt er weinig meer te ontkennen, nu o.a. FoxNews en de New York Times rapporteerden dat Halliburton voor een half miljard dollars aan orders heeft ontvangen voor de bouw van gigantische detentiekampen voor het geval er “vanwege een noodtoestand een vloedgolf aan immigranten het land binnen zou komen”. Andere mogelijkheden waarvoor dit soort detentiecentra nodig zijn, aldus woordvoerders van het Ministerie van Binnenlandse Veiligheid, zijn natuurrampen en “nieuwe programma’s waarvoor aanvullende detentie-ruimte benodigd is”. Na het officieel bekend worden hiervan werd in de media wild gespeculeerd dat de gigantische detentiekampen gebruikt zouden kunnen worden voor het opsluiten van Amerikaanse burgers, zoals de complotdenkers al tien jaar verkondigen. Maar volgens de autoriteiten ontbreekt voor dat soort aantijgingen elke grond.

Je zou nog de schouders op kunnen halen onder het motto “het zal zo’n vaart niet lopen”, maar deze berichten kregen ineens een heel andere lading toen een week geleden bekend werd dat de voormalige Amerikaanse politiecommandant J Edgar Hoover begin jaren vijftig een plan had om 12.000 Amerikanen op te pakken. Ook in de “vrije wereld” kunnen de dingen blijkbaar zo gaan. Het ANP schrijft:

Zij vormden volgens de FBI-directeur mogelijk een gevaar voor de nationale veiligheid. Dat blijkt uit tot voor kort geheime stukken waaruit dagblad The New York Times zondag citeert.
Hoover, die tot zijn dood in 1972 48 jaar lang aan het roer stond van de FBI, stuurde zijn voorstel vlak na het begin van de Koreaanse oorlog in 1950 naar de toenmalige Amerikaanse president Harry Truman. Met de massale arrestaties wilde de federale politie het land beschermen “tegen verraad, spionage en sabotage”. Het wettelijke recht op habeas corpus, het in beroep gaan tegen een illegale arrestatie, zou de verdachten worden ontnomen.

Met de recente anti-terreurwetgeving is het recht op habeas corpus nog slechts een schim uit het verleden. Door de steeds ruimere definitie van het begrip ‘terrorische activiteiten’ kan elke snelheidsovertreder, blogger of vredesactivist in het geheim worden opgepakt en opgesloten, zonder proces, en zonder zelfs maar te weten wat de beschuldiging is. Het is niet voor niets dat de Amerikaanse antiterroristenlijst volgens recente berichten reeds meer dan 750.000 namen bevat, en er zijn voorbeelden te over van vredesactivisten en kritische journalisten die het vliegtuig niet meer in mochten omdat ze op die lijst staan.

De regering Bush heeft de laatste jaren een hele berg Executive Orders opgesteld en goedgekeurd opdat bij bijvoorbeeld een (zelf uitgevoerde) chemische of nucleaire aanval of een grootschalige vogelgriep-epidiemie de noodtoestand uitgeroepen kan worden en iedereen die zich kritisch uitlaat over het gevoerde beleid (“de verraders”) kan worden opgesloten.
Het heeft er alle schijn van dat dit de ware bedoeling is achter de detentiekampen die Halliburton aan het bouwen is.