Biologisch voer té gezond

Uit de Belgische krant Het Laatste Nieuws, 13 december 2007:

Bio-kippen magerder en gezonder

Kippen die biologisch voer eten worden minder dik en herstellen sneller van aandoeningen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nederlandse ministeries van Landbouw en Voedselkwaliteit.

Minder eiwit
De onderzoekers hebben twee jaar lang twee generaties kippen getest. Volgens projectleider en arts Machteld Huber herstelden de biologisch gevoerde kippen sneller omdat er in dat eten tien procent minder eiwit zit dan in gangbaar voer.

Straks ook zoogdieren en mensen
De onderzoekers hopen in de toekomst hetzelfde onderzoek bij zoogdieren te kunnen doen, om te beginnen bij varkens. Die lijken volgens hen het meest op de mens. Uiteindelijk doel is om ook de menselijke soort aan het onderzoek te onderwerpen.

Oei, dat was niet de bedoeling. Staat er doodleuk in de krant dat biologisch gevoerde kippen gezonder zijn dan kippen die gangbare voeding krijgen, en dat dit mogelijk ook voor mensen geldt. De anti-gezondheids cq farmaceutische lobby is, zo lijkt het, razendsnel in aktie gekomen om de blijde boodschap te verdraaien, want een dag later stond in dezelfde krant, refererend aan dezelfde gegevens, uit hetzelfde onderzoek, dat biologisch voer geen effect heeft op de gezondheid van de kippen:

“Bio-kippen toch niet gezonder”

Een kip die biologisch voer krijgt is niet aantoonbaar gezonder dan een kip die gangbaar voedsel krijgt. Dat blijkt uit een Nederlandse studie. Het imuunsysteem van biokippen is wel alerter waardoor ze sneller herstellen na een infectie. Bovendien zijn ze slanker.

Verschillende wetenschappelijke instellingen presenteerden gisteren de resultaten van het onderzoek, dat twee jaar in beslag nam, aan de Nederlandse minister van Landbouw en Voedselveiligheid Gerda Verburg. De politica noemde het “een enigzins teleurstellend onderzoeksresultaat”. “Al jaren woedt er strijd over de vraag of biologische producten gezonder zijn voor mensen, en dit onderzoek had moeten uitwijzen of het dan tenminste voor kippen geldt. Maar zelfs dit konden de onderzoekers niet aantonen”.

De vraag naar bioproducten is groot maar consumenten willen wel eens het bewijs krijgen dat biologisch voedsel niet alleen beter is voor het milieu, maar ook gezonder is dan het gangbare voedsel, luidde het.

Aangezien het gros van de mensen alleen de koppen leest zal slechts weinigen opvallen dat de kop van het tweede bericht domweg niet strookt met de inhoud. Uit ervaring weten ze dat ze ons alles kunnen wijsmaken, maar zo doorzichtig als in dit geval ben ik het nog niet vaak tegen gekomen.