“Angst voor cholesterol is verkooptruc farma-industrie”

Cholesterol is eng, want het doet je bloedvaten dichtslibben en veroorzaakt hartfalen, althans zo luidt het officiële verhaal. Wie niet zomaar alles gelooft wat de televisie uitbraakt en op zoek gaat naar wetenschappelijk verantwoorde berichtgeving zal al snel tot de conclusie komen dat het (what’s new?) om pure leugens gaat.
Over de cholesterol-hype is nu een boek verschenen, en het Het Laatste Nieuws publiceerde hierover het volgende bericht:

“Een hele generatie is opgevoed met de waarschuwing: een te hoog cholesterolgehalte veroorzaakt hart- en vaatziekten. Maar wat blijkt nu? Het was een verkooppraatje, en wat voor één. Dat beweert de Britse arts en onderzoeker Malcolm Kendrick in zijn boek ‘De cholesterolhype’.

Miljardenindustrie
Volgens Kendrick is statine, het medicijn dat het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt, het meest winstgevende product uit de geschiedenis van de geneeskunde. “Jaarlijks verdient de farmaceutische industrie er miljarden aan. Maar over de vervelende bijwerkingen wordt met geen woord gerept”, zegt Kendrick. “Bovendien werken ze alleen bij mannen van middelbare leeftijd en niet bij vrouwen en ouderen. Zo is er geen greintje bewijs dat vrouwen ook maar één dag langer leven door het slikken van statines.”

“Niet slecht voor hart”
De arts verwijst de publicaties die de cholesterolhype ondersteunen – “vaak geschreven in opdracht van de farmaceutische industrie” – dan ook regelrecht naar de prullenmand. “Cholesterol is NIET verantwoordelijk voor hartfalen, vet eten veroorzaakt GEEN hogere cholesterolspiegel en is ook NIET slecht voor je hart”, beweert hij. “Tenzij je natuurlijk zo ontzettend dik wordt dat je hart het niet meer aankan.”

Ophef

Ook het idee dat er zoiets als ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol bestaat, is volgens Kendrick een verzinsel. Het boek, dat in Engeland heel wat ophef veroorzaakte na zijn verschijning, is nu ook in Nederlandse vertaling te lezen (uitgegeven bij Veen Magazines)”