GSM altijd af te luisteren

In de laatste editie van vacature-weekblad Intermediair staat een artikel met de veelzeggende titel “De overheid ziet alles ­- en wij vinden het best?”. Hoewel de diepere bedoelingen van het control-grid niet aan de orde komen is het epistel toch de moeite van het lezen waard. Opvallend vond ik vooral het volgende stukje:

Anoniem mobiel bellen is echter bijzonder lastig. Bijna alle moderne mobiele telefoons hebben een ingebouwde microfoon die nodig is om te communiceren. De microfoon staat door middel van signalen altijd in verbinding met een zendmast van de provider van de abonnementhouder. Op afstand kan, ook als de gsm is uitgeschakeld, de microfoon door derden worden geactiveerd en daarmee worden getraceerd. Alleen als de batterij uit het apparaat is gehaald, is dat onmogelijk.