Politie doorzoekt auto’s, automobilisten reageren dol enthousiast

Er is al veel geschreven over de onverschilligheid waarmee Nederlanders Big Brother in hun leven toelaten, en er is weinig waar ik nog van opkijk, maar bij het lezen van het volgende bericht (uit het Brabants Nieuwsblad van 3 januari) viel ik van mijn stoel:

03 jan 2008, 03:42 – VUGHT – Irritatie, ongeduld of onbegrip? Niks van dit alles als agenten woensdagavond aan de Taalstraat tientallen automobilisten staande houden, controleren en hun auto’s doorzoeken.

Zonder uitzondering reageren de weggebruikers positief op de actie, bedoeld om inbrekers preventief op te sporen.

Het is deze avond ook niet te doen om bonnen te schrijven, legt chef operationele zaken Jacques van Haaren van de politie uit. ,,Dit is echt een preventieve controle. En daarbij stuiten we nauwelijks op onbegrip. De reacties zijn erg goed, zeker als we het doel van de actie uitleggen.”

Conform de richtlijnen van de landelijke acties worden kleine overtredingen deze avond niet bekeurd. ,,Maar het is niet zo dat we iemand die te veel heeft gedronken laten gaan”, verduidelijkt Van Haaren.

Bij de preventieve controle letten de agenten vooral op inbrekersgereedschappen of een eventuele buit. De wintermaanden met de lange nachten zijn voor inbrekers als het ware het hoogseizoen. Toevallig ging Vught vorige maand nog gebukt onder een kleine inbraakgolf. Dat is ook de reden dat agenten nu de Taalstraat hebben uitgezocht om te controleren.

Rond de klok van negen uur nemen de dienders plaats bij de ingang van Zionsburg. Even verderop bij de Kapellaan neemt een ander team positie.

In de ijzige kou treffen de agenten geen enkel verdacht voorwerp aan. Eén aangehouden Vughtenaar kan zijn rijbewijs niet tonen. ,,Maar ik woon hier vlakbij”, probeert hij het. Van Van Haaren mag hij zijn papieren thuis ophalen. Even later toont hij tevreden zijn rijbewijs. ,,Ik ben zeer positief over deze actie”, voegt hij er nog aan toe. “Veiligheid, preventief controleren, een goede zaak.”

Na een uur houden de agenten het in het oude centrum voor gezien en verhuist de actie. Het ene team neemt plaats bij de Vijverbosweg, de andere bij de Esscheweg. Tegen de klok van elven stoppen de verkleumde agenten, zonder overigens verdachte voorwerpen te hebben aangetroffen.

De komende tijd herhaalt de politie links en rechts de acties. Waar en wanneer, dat laat Van Haaren nog even in het midden.

“We noemen het speldeprikken die we uitdelen.”