Nieuwe wet UK: fotograferen van politie-agenten is daad van terreur

Het gebeurt al regelmatig dat Britse burgers van de politie te horen krijgen dat ze -ondanks dat ze zich op openbaar gebied bevinden – niet mogen fotograferen. Blijkbaar bevalt dit de autoriteiten zo goed dat er op 16 februari een wet in werking zal treden, de Counter-Terrorism Act 2008, die het fotograferen van politie-agenten tot een daad van terreur maakt, althans als de foto’s “waarschijnlijk bruikbaar zijn voor een persoon die een daad van terreur uitvoert of voorbereidt”. Die definitie is dermate ruim dat elke fotograaf die zich in de ogen van de politie hinderlijk gedraagt -bijvoorbeeld iemand die plaatjes schiet van situaties waarin de politie onnodig geweld gebruikt- schuldig bevonden kan worden. De straf is niet misselijk: maximaal 10 jaar cel.
Wij van tegenbericht vinden dit een beetje eng.

Lees er meer over in het British Journal of Photography

Leave a Reply