Bedrijven (binnenkort ook de overheid) weten meer over u dan uw eigen moeder.

Deze week werd bekend hoe Advance Interactive Media via diverse, ogenschijnlijk op zichzelf staande internet-testje gegevens heeft verzameld van 2,2 miljoen Nederlanders. Door de antwoorden van online-testjes en onderzoekjes op internet samen te voegen worden, ten behoeve van reclame-doeleinden, profielen opgesteld die uit honderden kenmerken bestaan. De intiemste sekuele details (“wat vind je van de geuren die gepaard gaan met seks zoals vers zweet, vaginavocht en sperma?”) zijn door Advance gecombineerd met medische details, je financiële situatie, je geschatte IQ, je mening over allerhande politieke onderwerpen, wat je op je brood smeert, en welke goede doelen je steunt. Voor wie regelmatig meedoet aan dit soort testjes: Advance weet meer over u dan uw eigen moeder!

Hoewel dat heel eng is, wordt het nog veel enger als de overheid zich het recht op dit soort gegevens gaat toeëigenen. Circa 3 jaar terug eiste de Amerikaanse regering toegang tot de gegevens van de zoekmachines van Google, Yahoo!, Microsoft en AOL. Google weigerde, maar de andere partijen bleken na enig morren behoorlijk welwillend om hun zoekgegevens af te staan. De overheid had deze gegevens nodig om kinderporno tegen te gaan, zo was het excuus. Ogenschijnlijk een goede bedoeling, maar het ligt redelijk voor de hand dat de toegang tot privacy-gevoelige informatie een volgende keer nodig is in de strijd tegen terroristen, anti-semieten of energieverspillers. Waarbij de werkelijke reden wel eens zou kunnen zijn het opsporen van “dissidenten”. Gezien de ziekelijke drang van overheden om de laatste jaren telefoonverkeer, internetverkeer, reisgedrag en noem maar op vast te leggen is het slechts een kwestie van tijd voor de Nederlandse overheid aanklopt bij bedrijven zoals Advance.
U heeft natuurlijk niets te verbergen, maar is dat ook nog zo als u zich schuldig maakt aan politiek-incorrect gedrag, zoals het lezen op deze website, het hamsteren van 100 Watt gloeilampen, of het eten van meer dan een ons vlees per dag?

In 1970 schreef Zbigniew Brzezinski, de mentor en voornaamste adviseur van Barack Obama, een boek met de titel “Between Two Ages: America’s Role in the Technetronic Era”, waarin hij de toekomstvisie van hemzelf en de wereld-elite uiteenzette:

‘’Het technotronische tijdperk houdt een langzame verschijning in van een steeds meer gecontroleerde maatschappij. Zo’n samenleving zal door de elite, die niet door de traditionele waarden en normen beteugeld zijn, gedomineerd worden. Al snel zal het mogelijk zijn om over iedere burger een vrijwel voortdurende surveillance te verzekeren en volledige up-to-date dossiers bij te houden die zelfs de meest persoonlijke informatie van de burger bevat. Deze dossiers zullen voor de autoriteiten per direct beschikbaar zijn’’

Het lijkt erop dat het niet lang meer zal duren voordat Brzezinski’s wens waarheid is geworden.

2 thoughts on “Bedrijven (binnenkort ook de overheid) weten meer over u dan uw eigen moeder.

  1. En om die reden is dit blog anoniem. Geen kwestie van dat ik in het openbaar niet voor mijn mening durf uit te komen, maar wel verontrust over het profiel dat ermee opgebouwd kan worden.

Leave a Reply