Nieuwe wet VS verbiedt handel en uitleen oude kinderboeken

Afgelopen zomer was Amerika in paniek over het gebruik van loodhoudende verf in speelgoed afkomstig uit China. Om de gezondheid van kinderen te beschermen heeft men een nieuwe wet opgesteld die afgelopen week in werking is getreden: de Consumer Product Safety Improvement Act (CPSIA). Deze wet legt een beperking op in (onder andere) de toegestane loodgehaltes in produkten die voor kinderen onder de 12 jaar bedoeld zijn.

Sinds 1985 geldt er een verbod op loodhoudende pigmenten voor de inkt waarmee illustraties in kinderboeken gedrukt worden. Oudere boeken kunnen wel lood bevatten, en hoewel er geen enkele indicatie is dat daar ooit een kind ziek van is geworden, wil de CPSIA ook aan dit “gevaar” een eind maken. Dit betekent dat het verkopen, uitlenen of weggeven van kinderboeken van vóór 1985 illegaal wordt, op straffe van maximaal 100.000 dollar boete of een gevangenisstraf. De enige manier om hier onder uit te komen is het laten testen van de boeken, iets wat gezien de hoge kosten voor de meeste partijen onhaalbaar is. Met als gevolg dat bibliotheken hun oude kinderboeken als chemisch afval kunnen afvoeren, handelaren in gebruikt kinderleesvoer failliet zullen gaan, en particulieren hun oude kinderboeken niet meer op E-bay mogen zetten.

De wet is op zich vrij duidelijk, maar in hoeverre de nieuwe regels daadwerkelijk zo streng zullen worden toegepast is nog onduidelijk.

Bron: http://kidsproducts.suite101.com

Leave a Reply