Bezuinigen volgens democratische principes

Maar liefst 7000 lezers van het Algemeen Dagblad is afgelopen week gevraagd op welke posten Den Haag zou moeten bezuiningen, en aan welke uitgaven zeker niet getornd mag worden. De resultaten van de peiling:

De hoogste bezuinigingsscore gaat naar ontwikkelingssamenwerking: 89. Een goede tweede is de Publieke Omroep met slechts 1 procent minder. De deelnemers hebben het ook voorzien op de kostenposten voor cultuur en defensie met achtereenvolgens 87 en 78 procent.

Het Algemeen Dagblad is politiek gezien redelijk neutraal, en het lijkt me een gerechtvaardigde conclusie dat wat 7000 AD-lezers vinden enigszins representatief moet zijn voor de mening van het Nederlandse volk.
In een democratie zou dat betekenen dat er bezuinigd gaat worden op ontwikkelingssamenwerking, op cultuur en op defensie.

Maar tegenwoordig gaat dat anders. Na een gastcollege over de financiĆ«le crisis op de Erasmus Universiteit in Rotterdam riep Baas Bos het ‘geen goed idee’ te vinden de problemen ‘af te wentelen op mensen in het buitenland die het nog moeilijker hebben dan wij’. Ofwel: schijt aan wat het volk wil!

Dat belooft weer wat voor hulpbehoevende bejaarden!

2 thoughts on “Bezuinigen volgens democratische principes

  1. Het is erg jammer dat hulp in gevaar komt tijdens de kredietcrisis. Hier mogen mensen in ontwikkelingslanden niet de dupe van worden. Misschien dat sommige vormen van ontwikkelingshulp effectiever zijn dan anderen, maar dit mag geen reden zijn de hulp te verminderen. noodhulp of hulp bij onderwijs of gezondheidszorg lijken me nuttige vormen van hulp. Daarnaast is eerlijke handel belangrijk. Zo krijgen mensen in ontwikkelingslanden de kans zichzelf uit hun armoede te helpen. Door meer producten met een fair trade keurmerk, zoals chocola, thee, rijst, noten of vruchtensap, te kopen bij supermarkten en wereldwinkels krijgen de productenten een loon waarmee ze ook de dokter en de school van hun kinderen kunnen betalen.
    Ook komen mensen in ontwikkelingslanden financiele tegenslagen vaak moeilijk te boven. Daarom is het nuttig een deel van ons spaargeld te investeren in microkredieten via organisaties als oikocredit, asn bank of triodos bank. Met dit geld worden ook banken geholpen zodat mensen in ontwikkelingslanden in goede tijden kunnen sparen. Het geld van microkredieten kan meerdere malen gebruikt worden. Zo komt de economie in ontwikkelingslanden verder op gang.

  2. @1: Zit best wat in wat je zegt, maar zouden we in een democratie niet gezamenlijk moeten besluiten of we ontwikkelingshulp al dan niet belangrijker vinden dan bijvoorbeeld onderwijs of ouderenzorg?
    En als 89 procent op ontwikkelingshulp wil bezuinigen, wat is democratie dan nog waard als de ministers bepaald dat het anders moet?

Leave a Reply