Waarom redden we de banken?

De basis van bankieren bestaat uit het beheren van spaargeld en het beschikbaar stellen van krediet, ofwel het uitlenen van geld. Voor het eerste moet de bank rente betalen, voor het tweede ontvangt ze rente. Doordat de hoeveelheid uitgeleend geld factoren hoger is dan het beheerde spaargeld komt er meer rente binnen dan betaald moet worden, en dat verschaft de bank haar inkomsten. Knappe jongen die in zo’n business koppie onder gaat….

Stel nu dat een bank een boel “slechte leningen” heeft uitstaan, zoals Amerikaanse sub-prime hypotheken,  en stel nu dat die bank hierdoor in problemen komt en dreigt om te vallen. Waarom wordt zo’n bank, op kosten van de belastingbetaler, gered? Los van de eventuele verborgen agenda’s (zoals dat men het systeem bewust laat klappen), begrijp ik dat niet zo goed:

Als zowel de hypotheek- en andere schulden zouden komen te vervallen bij het failliet gaan van de bank, hoe erg is het dan als ook de beheerde spaargelden verdampen? Aangezien de totale hypotheekschuld van de Nederlanders ongeveer 3 keer groter is dan alles wat we aan spaargeld hebben, zouden we er gemiddeld een stuk beter van worden als zowel onze schulden als onze spaartegoeden zouden vervallen. Als we dan ook nog een stukje herverdeling in gang zetten, zodat de spaarders alsnog hun geld terugzien, ten koste van de huizenbezitters die door het wegvallen van de kredietverstrekker ineens schuldenvrij geworden zijn, is iedereen happy. Een win-win situatie. Behalve voor de bank,  maar moeten we daar rouwig om zijn?

Misschien denk ik iets te simpel, ik zou heel graag via het contactformulier of via de comments horen waar mijn denkwijze de fout ingaat.

3 thoughts on “Waarom redden we de banken?

 1. Als een bank failliet zou gaan komen de schulden aan die bank niet te vervallen. Een hypotheek bijvoorbeeld wordt dan verkocht aan een andere bank, met de opbrengst van de verkoop van deze assets worden de schuldeisers van de bank, zoals spaarders, (gedeeltelijk) gecompenseerd.

 2. Ja, zo werkt het. Maar zit daarin niet juist het probleem (al dan niet bewust zo gecreeerd)? Stel dat we van de ene op de andere dag alle banken zouden elimineren en wij allemaal schuldenvrij en spaarsaldo-vrij zouden zijn, dan waren in 1 klap alle economische problemen opgelost. Want onze totale schuldenlast is een veelvoud van ons gezamenlijke spaarsaldo.
  Banken veroorzaken niet het probleem, banken ZIJN het probleem.

 3. De oorzaak van de kredietcrisis is gelegen in het geldsysteem.

  Dit systeem geeft de banken het recht om ‘geld uit het niets’ te maken. Hetzelfde als gewoon valsemunten.

  Als iemand geld bij een bank leent wordt die bank niet armer maar maakt het geld uit het niets.

  Dus alle rente die betaald wordt ( hypotheken : zo’n 200 + miljoen euro per dag ) is gewoon rente over uitgeleende lucht.

  Daarbij wordt doordat er te veel geld bijgemaakt wordt ook inflatie veroorzaakt.

  Inflatie en rente zijn beide diefstal van de burgers door de banken.

  Meer info : kijk de video “geld als schuld” op googlevideo. Daarin wordt het geldsysteem en de dramatische gevolgen daarvan prima uitgelegd. Het is een oplichters systeem.

  Nou nie mailen naar den haag….dat weten ze daar echt wel. Ze zeijn er daar echter niet op uit om de burgers te redden van hun onvermijdelijk faillissement.

Leave a Reply